Der er andet end bøgetræer i skoven ved Skanderborg. Rundt omkring er der spor efter det tyske Luftwaffes administrative hovedkvarter i Danmark under 2. verdenskrig. Der er flere bunkere, hvoraf de to tidligere kommandobunkere er indrettet som Museumsbunkere. I skoven er der branddamme og blokhuse, og hvis man kigger godt efter, kan man se flade rydninger i skovbunden, hvor der engang har stået mandskabsbarakker.

Museumsbunkerne fortæller historien om besættelsestiden, blandt andet om tyskerne i Dyrehaven og Skanderborg, om stikkervirksomhed og modstandsbevægelsen og dagligdagen under besættelsen.

Bunkervandring med guider fra Museum Skanderborg. 

 

Prisen for en bunkervandring er 100 kr. inkl. entré til Skanderborg Bunkerne, for min.15 personer.

Denne tur tager ca. 1,5 timer at gå, og herefter har man en time i udstillingerne, så ca. 2,5 timer i alt.

 

Danhostel Skanderborg Officersmessen

Historien om SS Luftwaffe og Danhostel Skanderborg Vandrerhjem

I Dyrehaven ved Skanderborg Sø ligger Danhostel Skanderborg.

Hovedbygningen er et stort sortfarvet bjælkehus, der under 2. Verdenskrig blev bygget som officersmesse for tyske officerer tilknyttet det tyske Luftwaffe (Luftvåben) i Danmark. 

Mod slutningen af 1943 blev det fra den tyske overkommandos side besluttet, at Luftwaffe Dänemark skulle have administrativt hovedkvarter i Skanderborg. Man indrettede sig i Dyrehaven, hvor der blev bygget et stort antal barakker og betonbunkers, der skulle huse hovedkvarterets forskellige installationer. Barakkerne var bygget af brædder, men officersmessen (Kasino) blev bygget af solide træbjælker, som blev bragt til Danmark, formodentlig fra Belgien. Huset er bygget i foråret 1944 og var indtil maj 1945 officersmesse, hvor officererne fik deres måltider, holdt fester og foredrag. De kunne desuden tilbringe deres fritid i den smukke bygning, hvorfra der er en fin udsigt over søen.

Da soldaterne forlod Dyrehaven i løbet af forsommeren 1945, kom over 700 tyske flygtninge til Skanderborg. Det var primært kvinder og børn som bl.a. flyttede ind i de bygninger, som soldaterne havde forladt.

Officersmessen blev nu omdannet til skole for flygtningebørnene. Her fik de dagligt undervisning i de normale skolefag. De blev undervist af de voksne flygtninge. Skolen blev nedlagt i løbet af 1946, hvor alle flygtningene blev flyttet til bl.a. Gl. Ry flyveplads, hvor der blev indrettet en flygtningelejr til ca. 12.000 flygtninge fra Midt- og Østjylland. Nogle af barakkerne blev flyttet til den nye flygtningelejr, der var i brug til omkring 1949.

Kommunen, der ejede den tidligere officersbygning, indrettede nu stedet som Vandrerhjem og med tiden blev der bygget to fløje til med en række gode sove- og opholdsrum.

Mere udførlig orientering om de tyske soldaters og flygtninges ophold i Dyrehaven i Skanderborg findes på Bunkermuseet, der er indrettet i to af de tyske betonbunkers ca. 50 meter fra vandrerhjemmet.

Billedmateriale af Vandrerhjemmet, er fra Skanderborg Historiske Arkiv.